Tijdens de CFO Day vertelt Timo Hans hoe je stress kunt omzetten in kracht en vitaliteit, als een inspiratie om dingen anders en beter te doen. Dat begint bij te doorleven dat stress gerelateerde klachten vaak niet door stress komen.
Tijdens een drukbezochte sessie op de CFO Day lieten de aanwezigen zich door Timo Hans , auteur en spreker, handvaten aanreiken om van stress een kunst te maken. Heel veel klachten die wij relateren aan stress hebben volgens Timo in essentie weinig of niets te maken met de druk zelf, maar met iets anders. In zijn boek Stress is een kunst schrijft hij over hoe je voor jezelf de juiste ‘stress mindset’ kunt creëren. Hij neemt hierin ook de medische wetenschap kritisch onder de loep. De manier waarop we nu vaak omgaan met het bestrijden van stressklachten ziet hij als symptoombestrijding, maar niet de onderliggende structurele mindset.
Bijna 1,6 miljoen Nederlanders hebben last van symptomen die lijken op een burn-out, vertelt Timo. Zij zitten niet allemaal thuis, maar functioneren niet zoals ze zouden willen of kunnen. Daarbij hebben 3,3 miljoen mensen last van angstige gevoelens. Dus dan heeft zo’n beetje iedereen wel te maken met stress gerelateerde klachten of met medewerkers in zijn of haar organisatie die een burn-out hebben.
“Stress strategieën in organisaties zijn over het algemeen heel breed opgetuigd,” constateert Timo. “Van wandelen in het bos, mindfulness trainingen tot (fysio)therapie. Alles bestaat uit doen, veel doen. Het resultaat is nihil en na een jaar vrijwel geheel weggeëbd. Misschien moet je het eens anders aanpakken. Mijn strategie is het tegenovergestelde: doe vooral niets en denk meer. Een revolutionaire methode die wél resultaat oplevert.”
Door de unieke methode van Timo Hans te omarmen en actief te werken aan je ademhaling, je voeding en je slaap versterk je je weerbaarheid. Je ontdekt hoe je met de onvermijdelijke stress in je leven toch gezond kunt blijven. Al binnen vier weken zie je resultaat, belooft hij. Hij schetst drie stappen voor het omgaan met stress, die in zijn boek uitgebreid aan bod komen:
Stap 1 het komt niet door stress
Adviezen als ‘probeer minder te stressen, neem tijd voor jezelf, ga wandelen in het bos, doe mindfullness’ zijn heus niet verkeerd. Zo af en toe moet je ontspannen en rust nemen. Maar met veel rustig aandoen los je niets op. Andersom wel: veel denken en weinig doen aan de stress zelf is een superkracht. Dit is het resultaat na vier weken: meer rust, minder hoofdpijn, hoger energieniveau. Slapen lukt misschien nog niet echt, maar verbetert in de tijd daarna. En dat terwijl niemand de ballen die je hoog moet houden van je heeft overgenomen of je agenda heeft leeggemaakt.
Wat doe je dan wel? Een simpele ademhalingsoefening elke dag tien minuten voor het slapen gaan: de buikademhaling. Borstademhaling verhoogt onnodig je spierspanning, vermindert je core en zorgt er vooral voor dat je aan het eind van de dag moe bent, je staat constant ‘aan’. Timo Hans belooft dat de buikademhaling dit kan veranderen.
Stap 2 heb jij de juiste stress mindset?
Een mindset is de bril waardoor je naar de wereld kijkt. Alle ervaringen die je hebt meegemaakt en je normen en waarden zitten daarin versleutelt en uiten zich in een mening of standpunt. Is je ervaring negatief, dan is het standpunt dat ook en andersom. De negatieve perceptie van stress maakt je doodsbang om terug te vallen. Je blijft spanning ervaren. Elke keer als je een positieve boodschap koppelt aan stress, krijgt je een positief effect. Creëer een succeservaring, nieuwe inzichten zorgen voor een nieuwe aanpak.
Stap 3 het trainen van de stress mindset
Hoe koppel je de eerste stress uitingen aan een positieve wending? Hans geeft de stress stemmetjes in je hoofd verschillende karakters: de Muppet en de wijze uil. De Muppet zegt ‘doe maar niet, je kan het niet’. De wijze de uil zegt ‘wel hoor, je kan het aan’. Volg dan het AVAZZ model: kan ik een bepaalde situatie Accepteren? Nee? Kan ik het Veranderen? Nee? Dan moet ik Afscheid nemen van die persoon, of van dat project, en daar gaan we achteraf niet over Zeiken en Zeuren. Als wijze uil hanteer je de eerste drie letters: Accepteren, Veranderen, Afscheid nemen. Als Muppet de ander twee: Zeiken en Zeuren. Wie wil je zijn? Hoe lang wil je ZZ toelaten en wanneer ga je terug naar AVA, daagt Hans de aanwezigen uit.
Zijn boodschap is helder en onconventioneel: als je op zoek gaat naar de werkelijke oorzaak van stress: een ongezonde levensstijl waardoor we niet bestand zijn tegen de drukte van de dag en bereid bent een andere aanpak toe te passen, verhef je stress tot een kunst. Als je goed voor jezelf zorgt, is stress goed voor je.
FinanceFactor faciliteerde deze bijeenkomst. “Wij proberen altijd de mens zelf centraal te stellen,” licht Albert Allmers, directeur en initiatiefnemer, toe. “Zowel in onze dienstverlening, als op een dag als deze waarin CFO’s zich bij laten spijkeren over hun vakgebied. CFO’s moeten in deze turbulente tijden onder hoge druk prestaties leveren, daardoor ervaren zij een enorme stress. Wij wilden een tegenhanger van alle theoretische inhoud bieden op deze dag, door in te gaan op zoiets persoonlijks als werkdruk, slecht slapen en overbelast zijn. Timo Hans heeft ons de andere kant laten zien van omgang met stress, namelijk de juiste mindset creëren. Ik hoop dat de aanwezigen er door zijn visie en gegeven handvaten niet van wegblijven, maar juist gaan proberen er anders mee om te gaan.”